Audi želi Formulu 1 sa pogonom na sva četiri točka

Autor članka: , objavljeno 14. jula 2021.

Predstavnika Volkswagnovih znamk Audi in Porsche sta bila prisotna pri nedavnih pogovorih o pogonskih enotah novega obdobja Formule 1, ki bo nastopilo po 2025, pri tem pa sta izrazilo željo, da bi bili dirkalniki F1 gnani s štirikolesnim pogonom.

Italijanski kolegi pri Gazzetti dello Sport pravijo, da so se pri pogovorih, ki so potekali na dirkališču Red bull Ring med dirkaškima vikendoma, praktično vsi strinjali, da bodo dirkalniki tudi v bodoče uporabljali hibridne pogonske enote, a te na bi bile cenejše in enostavnejše.

Volkswagen se spogleduje z vstopom v F1 z eno izmed svojih znamk, Audi ali Porsche, eden izmed pogojev za to pa bi bila sprememba enega izmed temeljnih elementov. “Predstavnika nemških proizvajalcev, ki imata izkušnje z dirkanjem v WEC in Formuli E, predlagala, da bi bili najnovejši dirkalniki gnani s štirikolesnim pogonom,” pravijo pri Gazzetti.

Po predlogu Audija in Porscheja bi prednja kolesa poganjal električni agregat, nad predlogom pa niso bili preveč navdušeni pri Mercedesu, Renaultu in Red Bullu, pri Ferrariju pa so pustili vrata odprta, saj pravijo, da so odprti za vsakršno rešitev, ki bi prinesla manjše stroške, še vedno pa bi promovirala hibridno tehnologijo.

Ali se bo iz predloga kaj izcimilo bo pokazala prihodnost, a z novimi pravili se bodo dirkalniki skoraj zagotovo rešili drage, težke in zapletene tehnologije MGU-H, ki iz izpušnih plinov reciklira energijo.

“Ostal naj bi le MGU-K (ki reciklira kinetično energijo pri zaviranju), ki naj bi postal močnejši in bo ustvarjal več energije, navajajo pri Gazzetti, kjer pravijo, da bo osnovna pogonska enota še naprej 1.6-litrski 6-valjni agregat.