F1: Verstappen na FP2 blizu Bottasa i Hamiltona

Autor članka: , objavljeno 18. juna 2021

Drugi prosti trening se je začel v še bistveno bolj vročem vremenu kot prvi, saj so se temperature v Le Castelletu dvignile vse do 46 stepeni Celzijusa, kar je seveda tako izziv za dirkače, kot tudi za ekipe in gume. Ko  smo že pri slednjih, omenimo, da je Pirelli za francoski dirkaški vikend pripravil zmesi C2, C3 in C4.

Prvi je iz garaž zapeljal George Russell, ki je izpustil prvi trening, saj je moral svoj dirkalnik posoditi testnemu dirkaču Royu Nissanyju, Britancu v Williams pa je sledila praktično celotna karavana, z izjemo Charles Leclerc, ki se je odločil, da bo drugi prosti trening začel nekoliko kasneje.

Valtteri Bottas je drugi trening nadaljeval v slogu prvega – z najhitrejšim časom kmalu po začetku. S časom 1:32.880 je bil za pol sekunde hitrejši kot dopoldne. Večina dirkačev je imela kar nekaj težav, še posebej v šestem zavoju, kjer je napako storil tudi Land Norris. Na drugo mesto se je v svojem prvem poskusu zavihtel Lewis Hamilton, za obema dirkačema Mercedes pa sta se zvrstila oba dirkača moštva red bull.

Kot smo v letošnji sezoni že navajeni, je prvo pirueto treninga spet prispeval Nikita mazepin, ki se je zavrtel pri vhodu v zavoj št. 15, podobno kot je to na prvem treningu storil Yuki tsunoda. Kot se zdi, bodo pomembno vlogo v tem dirkaškem vikendu imeli tudi precej visoki robniki, ki so dopoldne del sprednjega krilca stali Bottasa, na drugem pa Verstappna, ki je del sprednjega krilca izgubil pri izhodu iz šikane.

Naslednji omembe vreden pripetljaj se je zgodil Carlos Sainz, ki je bil prehiter pri vhodu v ovinek št. 4, a se je skozi dolgo izletno cono brez težav rešil nazaj na stezo. Zelo dobro se na domači stezi Paul Ricard očitno znajde Esteban Ocon, ki je na polovici treninga postavil tretji čas, a na gumah mehke zmesi.

Na gumah z rdečim robom je svoj čas uspel izboljšati tudi Lewis Hamilton, a je vseeno še vedno dve desetinki zaostal za svojim moštvenim kolegom, medtem ko je Max Verstappen slednjega prehitel za vsega 8 tisočink sekunde. Glede na videno je jasno, da gume mehke zmesi ne prinašajo prav veliko prednosti, saj v tej vročini zdržijo vsega nekaj krogov.

»Skoraj bi trčil s Haasom,« je svojim inženirjem javil Sergio Perez, ki je naletel na gnečo v svojem hitrem krogu. Meksički se je sicer boril z gumami in bil na koncu za dobro sekundo počasnejši od moštvenega kolega, s čimer je pristal šele na 12. mjesto. Na drugi strani je bil po koncu treninga lahko bistveno boljše volje Fernando Alonso, ki je končal na četrtem mestu, pred Leclercom in moštvenim kolegom Oconom. Konstantno dober je v tej sezoni Pierre Gasly, ki je pristal na sedmem mestu. Prvo deseterico so zaključili Carlos Sainz, Kimi Räikkönen in Land Norris.

Rezultati – VN Francije, FP2

V zadnjem delu so se ekipe, kot je običajno, osredotočile na simulacijo dirke, kjer je bilo zaznati, da je Verstappen vseeno nekoliko hitrejši od obeh Mercedesov. Pred koncem treninga sta si vsak svojo napako privoščila tudi oba protagonista v boju za naslov. Hamilton je zapeljal prek robnika, Verstappen je bil prehiter v zavoju št. 6. Na koncu je torej Nizozemec za las prehitel Bottasa, ki je vsekakor danes pridobil na samozavesti, na tretjem mestu je končal Lewis Hamilton, ki ni bil najbolj zadovoljen z delovanjem svojega dirkalnika.

Članak je također dostupan na stranici vmax.si

foto: HB Press