F1 GP Belgije: Popodnevni trening za Verstappn

Autor članka: , objavljeno 27. avgusta 2021

Još jedan besplatan trening se je znova začel na intermediates gumah, saj je bila steza še mokra. Toda tako kot dopoldan, se je posušila in dirkači so lahko svoje dirkalnike preobuli na gume za suho stezo.

red bull je na drugem treningu VN Belgije v Spa-Francorchamps uspelo z vrha izriniti Mercedes. Kajti Max Verstappen je odpeljal najhitrejši čas kroga pred Valtteri Bottas in Lewis Hamilton, vendar se zdi, da so pri srebrnih puščicah svoj pravi potencial skrivali, saj se na lov za časom niso odpravili na najmehkejši zmesi gum. Kljub temu pa je bila razlika med prvimi tremi zelo majhna, praktično manj kot desetinka sekunde.

Priča smo bili tudi dvema prekinitvama treninga, krivca pa sta bila Charles Leclerc in Max Verstappen. Po trčenju Nizozemca se trening ni več nadaljeval.  

Rezultat

Na drugem prostem treningu je lov za najboljšim časom sprva potekal dokaj zadržano. Šele v drugi polovici so se ekipe odpravile na lov za najboljšim časom na mehki zmesi gum. Pri tem je najhitrejši čas dosegel Max Verstappen naime 1: 44.472 minuta.

S tem je bil Holanđanin za štiri stotinke hitrejši od Valtteria Bottas in za sedem stotink o njegovega moštvenega kolega Lewis Hamilton, ki sta svoja časa dosegla bistveno prej na srednji zmesi gum in nista pokazala svoje hitrosti na rdeče obrobljenih gumah.

Prvi zasledovalec najhitrejše trojice je bil Fernando Alonso, ki je zaostal za slabe pol sekunde. Dobro stotinko za dirkačem ekipe AlipneF1 najdemo na petem mestu Pierre Gaslya v AlphaTauriju. Šesto mesto je z zaostankom sedmih desetink sekunde osvojil Lance Stroll v Aston Martinu, sedmo mesto pa je pripadlo Esteban Ocon v drugem dirkalniku AlpineF1, ki je zaostal za dobri osem desetink sekunde.

Rezultati drugega prostega treninga VN Belgije

Osmo mesto je osvojil Sebastijan Vettel v Aston Martinu, ki je za Oconom zaostal za tri stotinke sekunde. Deveti je bil Land Norris v McLarnu, ki je za Verstappnom zaostal za dobrih devet desetink sekunde, deseterico pa zaključuje Sergio Perez, ki je za moštvenim kolegom Verstappnom zaostal prav tako dobri devet desetink sekunde, vendar pa na srednji zmesi gum. Meksički je danes tudi uradno podaljšal pogodbo z red bull za sezonu 2022.

Začetek “akcije” na stezi pa je pripadal Estebanu Oconu v AlpineF1

Od jedanaesto mesto pa nadalje pa so se dirkali razvrstili takole: Carlos Sainz (Ferrari), Yuki tsunoda (AlphaTauri), Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), Kimi raikkonen (AlphaTauri), Daniel Ricciardo (McLaren), Nicholas latifi (Williams), George Russell (Williams), Charles Leclerc (Ferrari), Nikita mazepin (Haas) u Mick Schumacher (Haas).

Incidenti

Začetek treninga je bil miren, toda kljub veliki izletnim conam je dirkališče v Spaju pozneje zahtevalo svoje žrtve. V lovu za najhitrejši čas kroga je najprej svojo spretnost vrtenja po stezi pokazal Esteban Ocon in sicer na začetku odseka Fagnes. Timski trkač AlpineF1 je uspel svoj dirkalnik umiriti in je lahko nadaljeval svojo vožnjo, čeprav na povsem uničenih gumah.

Za prvo prekinitev je poskrbel Charles Leclerc s Ferrarijem.

Charles Leclerc pa je svojo napako v Les Combes plačal bistveno dražje. Tako kot Ili sa je pri pospeševanju izgubil zadek dirkalnika. V nasprotju od Francoza mu je sicer uspelo preprečiti vrtenje, vendar pa je zdrsel s steze in končal v zaščitni ogradi. Vodstvo dirke se je določilo za prekinitev treninga.

Max Verstappen je s svojim trčenjem poskrbel za predčasni konec treninga.

Dve minuti pred koncem, pa je vajo Monačana ponovil tudi vodilni Max Verstappen. V sedmem zavoju je izgubil nadzor nad svojim dirkalnikom in vzvratno trčil v zaštitna ograda. Zadnja desna obesa je bila močno poškodovana, a to je zanj najmanjša skrb. Veliko bolj ga je lahko strah glede menjalnika. Trening je bil znova prekinjen, nadaljevanje pa ni več sledilo.

In še zanimiv zorni kot pogleda iz kokpita – Fernanda Alonsa.

   

foto: HB Press