Prema žalbama "nekih" timova, FIA usporava zaustavljanja u boksovima

Autor članka: , objavljeno 24. juna 2021

Nekatera moštva ,predvsem Red Bull, na dirkah zadnje čase podirajo rekorde pri postankih v boksih. Ti trajajo tudi manje od dvije sekunde, FIA pa bo z dirko za veliko nagrado Madžarske menjave gume upočasnila, potem ko so prejeli pritožbe, da nekatera moštva postanek opravijo hitreje, kot naj bi bilo to mogoče, če bi popolnoma spoštovali pravila.

Svetovalec moštva Red Bull Racing, Helmut Marko je nedavno dejal, da so pri Mercedesu, potem ko so zvezo FIA opozorili na upogibanje zadnjih krilc na dirkalniku Red Bulla in je ta z dirko v Franciji uvedla nove preizkuse in pravila, zdaj pozornost preusmerili na njihovo opremo v boksih. FIA sicer ni razkrila, katero moštvo, oziroma moštva so se pritožila, niti ni poimenovala, zoper katero moštvo so ti ukrepi uperjeni, toda šlo naj bi za vprašanje varnosti, nekatera moštva pa naj bi pri menjavah gum uporabljala bolj “avtomatizirane” postopke, kot je to pričakovati v smislu pravil.

Ekipe so bile tako pred dirko v Avstriji prejele nova navodila, v katerem vodstvo dirke opozarja, da oprema v boksih, kot so dvigalke in pištole za vijačenje kolesnih matic, ne sme aktivno uporabljati senzorjev za svoje delovanje. Od dirke na Hungaroringu, pa bodo pri menjavah gum nadzirali določene postopke, ki bodo morali biti opravljeni v določenem času, nikakor pa ne hitreje, kot naj bi bilo to mogoče, upoštevajoč reakcijski čas mehanika, ki z opremo upravlja.

Tako naprimer dvigalka ne bo smela biti spuščena prej, kot v 0.15 sekunde zatem, ko bodo matice na kolesih privite, voznik pa ne bo smel speljati prej kot v 0.2 sekundah zatem, ko bosta mehanika, ki upravljata z dvigalkama, dirkalnik spustila na tla bo tako dirkač na semaforju dobil zeleno luč.

Reakcijski časi so bili v formuli 1 v preteklosti že polemika, predvsem v dveh primerih pri začetku dirke, ko je Valtteri Bottas na VN Madžarske 2020 in VN Japonske 2019 na štartu na videz speljal prehitro. Dirkač Mercedesa ni bil kaznovan, čeprav so tekmeci ocenili, da je v primeru Japonske Finec speljal le 0.201 sekunde zatem, ko so ugasnile luči na semaforju, s čimer je bil naznanjen začetek dirke. Številni so menili, da je praktično nemogoče, da ima dirkač tako dobre reflekse, toda komisarji kazni niso izdali zaradi “toleranc” ki jih FIA dopušča.

FIA sicer nikoli ni uradno razkrila, kakšen je dovoljen reakcijski čas, saj so tako želeli preprečiti, da bi moštva podano številko uporabila za izboljšanje štartov, v novi tehnični direktivi pa navajajo, da dirkač z mesta za menjavo gum ne sme speljati prej kot 0.2 sekunde zatem, ko za to dobi znak.

Moštva imajo tako na voljo tri dirke, da lahko primerno pripravijo oziroma popravijo opremo in postopke v boksih.

Najhitrejši postanki Formule 1 2021 do zdaj:

TimRacerRaceČas (sekunde)
1red bullVerstappenBah1.93
2red bullVerstappenAZE1.98
3red bullVerstappenPOR1.98
4red bullPerezBah2.00
5red bullVerstappenMKO2.02
6red bullPerezFRA2.04
7Aston MartinŠetnjaPOR2.08
8WilliamsRussellAZE2.13
9Alfa RomeoRaikkonenAZE2.13
10Aston MartinŠetnjaESP2.16