Formula 1: Scuderia Alpha Tauri predstavila je ovogodišnji trkaći automobil

Autor članka: , objavljeno 19. februara 2021.

Scuderia Alpha Tauri je predstavila svoj dirkalnik sezone 2021, AT02. Moštvo iz Faenze je šele drugo letošnje moštvo po McLarn, ki je predstavilo letošnji dirkalnik. Red Bullova druga ekipa je lani zabeležila uspešno sezono, saj je Pierre Gasly slavil presenetljivo zmago na VN Italije u Monci. Gasly bo za ekipo dirkal tudi letos, Francoz pa je dobil novega moštvenega kolega, Japonca Jukija Tsunodo, ki je zamenjal Rusa Daniila Kvjata.

Dirkalnik AT02 je evolucija lanskega, na njem pa je viden napredek predvsem na področju aerodinamike, s katerimi so reagirali na spremembe pravil glede zajemov zraka za hlajenje zavor in dna dirkalnika.

“Na dirkalniku smo naredili veliko sprememb, ki so veliko več, kot le spremembe, da bo dirkalnik v skladu s pravili,” je pojasnil tehnični direktor ekipe, Jody Egginton. “Spremenili smo praktično vse aerodinamične površine, spremenili pa smo tudi konfiguracijo sistemov pod pokrovom motorja. Veliko dela je bilo namenjenega povrnitvi podtlaka, ki smo ga izgubili zaradi novih pravil, hkrati pa smo si prizadevali izboljšati delovno območje aerodinamike dirkalnika.”

Alpha Bik bi lahko uporabila vzmetenje, kakršnega je lani uporabljalo moštvo Red Bull, a so se odločili, da vztrajajo pri svoji filozofiji. Vnovčili pa so dva razvojna žetona za spremembo nosu dirkalnika ter prednjega vpetja, krmilni sistem pa so posodobili z lanskimi komponentami ekipe RBR. Dirkalnik AT02 bo tudi letos poganjal Hondin motor, prihodnjo sezono pa bodo uporabljali “svoje” oziroma Red Bullove.