MotoGP se vraća u Mađarsku 2023

Autor članka: , objavljeno 4. marta 2021.

Dorna je danes podpisala dogovor z Kelet Magzarorszàg Versenypálya Kft, s katerim naj bi se MotoGP v sezoni 2023 vrnil na Madžarsko. Za ta namen naj bi bila v bližini mesta Debrecen zgrajeno novo dirkališče, o katerem pa se za zdaj še ne ve veliko, v smislu dolžine ali postavitve.

Minister za inovacije in tehnologijo Laszlo Palkovics je junija lani napovedal, da bo država priskrbela 188 milijonov evrov za izgradnjo novega dirkališča, čeprav je bilo takrat predvideno, da bo dirkališče zgrajeno na obrobju Hajdunanasa . Poleg dirkališča bo kompleks vseboval še storitvene prostore, izobraževalne prostore in konferenčne center, ter hotele. Cilj projekta je pomagati gospodarstvu v državi po krizi z koronavirusom.

Madžarska se že več let spogleduje z vrnitvijo na koledar dirk MotoGP, prvi poizkus je padel v vodo v 2009, ko naj bi dirke gostilo dirkališče Balatonring, nato pa so postale glasne govorice, da bomo madžarsko dirko videli v sezoni 2022.

“Načrti se vendarle uresničujejo,” je povedal šef Dorne, Carmelo Ezpeleta. “Zelo smo veseli, saj imajo Madžari veliko strast do športa.”

Gabor Talmacsi, ki je v svetovnem prvenstvu nastopal deset let, je bil prisoten pri podpisu sporazuma, ob tej priložnosti pa je povedal: ” Zame je to zelo čustven trenutek. Zelo sem ponosen, da sem tukaj. Mojo domovino sem 10 let zastopal kot dirkač MotoGP, zdaj pa jo zastopam v drugačni vlogi in ji želim vrniti tako, da podpiram projekt, kot je ta.”

Talmacsi je dejal, da je lokacija dirkališča zelo pomembna, saj je blizu Slovaške, Ukrajine in Romunije, od koder si obetajo veliko gledalcev.